Een groot voordeel van zonnepanelen is dat ze goedkoop zijn in gebruik. De onderhoudskosten liggen namelijk laag. Dit komt doordat de zonnepanelen nauwelijks onderhoud nodig hebben en dat u een groot deel van dit onderhoud ook zelf kan uitvoeren. Wel is het verstandig om eens in de paar jaar een zonnepanelen specialist in te huren om uw zonnepanelen goed te reinigen en te inspecteren. U kunt hiervoor rekening houden met kosten die liggen tussen de € 100 en € 150. U kunt er ook voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten voor meerdere jaren.

Contact opnemen


De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van minstens 25 jaar. Een belangrijk onderdeel van de zonnepanelen, namelijk de omvormer, gaat echter slechts 10 tot 12 jaar mee. U moet er dus rekening mee houden dat u deze omvormer een keer moet vervangen. De kosten voor een nieuwe omvormer zijn afhankelijk van de kwaliteit en het vermogen van de omvormer, maar beginnen bij ongeveer € 1.000, exclusief installatie.

Zonnepanelen-schoonmaken-4

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Eventueel vuil wordt namelijk automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld door regen of sneeuw. Het is echter wel belangrijk om uw zonnepanelen regelmatig te controleren op eventueel vuil dat is achtergebleven, zoals bladeren of stof. Als dit vuil blijft zitten, kan dit namelijk een negatief effect hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Zo kunnen de zonnepanelen door vuil wel 2% tot 3% aan rendement verliezen. Zorg er daarom voor dat uw zonnepanelen schoon zijn, om een hoge opbrengst te garanderen. Ook is het belangrijk om uw zonnepanelen af en toe te inspecteren, of te laten inspecteren, op eventuele beschadigingen of defecten. Hiervoor zorgt u niet alleen voor een hoog rendement, maar ook voor een extra lange levensduur.

Wanneer onderhouden?

De beste tijd om uw zonnepanelen te inspecteren en eventueel schoon te maken, is aan het begin van de lente. De lente en zomer zijn de seizoenen met de meeste zonuren, en het is dus gunstig als uw zonnepanelen in deze periode optimaal presteren. Probeer uw zonnepanelen daarom altijd. Mocht u interesse hebben in een onderhoudscontract dan kunnen we dit meteen voor u regelen na het plaatsen van uw installatie, het is natuurlijk ook mogelijk om een onderhoudscontract te nemen voor u bestaande installatie.

Contact opnemen